JJC Operations Oy

Usein kysyttyä

Mitä asioita yrittäjyyteen, yrityksen perustamiseen tai muuhun konsultointiin liittyen usein kysytään?

Kokosin alle yleisimpiä kysymyksiä yrittäjyyteen, yrityksen perustamiseen ja tarjoamiini konsultointipalveluihin liittyen. Nämä asiat toistuvat usein konsultointipalvelun alkupalavereissa. Toivottavasti vastaus kysymykseesi löytyy tältä sivulta. Jos et löytänyt vastausta asiaasi, ota yhteyttä ja kysy rohkeasti.

Jos et löydä etsimääsi tietoa täältä, voit kysyä sitä alhaalta löytyvällä yhteydenottolomakkeella.

Yrittäjyys

Pää- tai sivutoiminen yrittäjyys perustuu työpanokseesi. Realistinen tarve YELille on hyvä määritelmä yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuudelle. Osuuskunnassa osakkaiden määrä vaikuttaa myös, tulkitaanko toiminta pää- tai sivutoimiseksi. Osakeyhtiössä tähän voi vaikuttaa puolestaan toiminnan lisäksi myös omistusosuus.

YEL:n tarve määräytyy työtulosi mukaan. Työtulo ei ole yrityksen liikevaihto, tai yrityksestä maksamasi palkan määrä. Työtulo määritellään summana, jonka maksaisit jollekin toiselle työntekijälle jos hän tekisi saman työn kuin itse teet. Työtulon määrittelet siis sinä itse. Työtulon määritelmässä tulee olla realistinen, koska se vaikuttaa saamiesi tukien ja etuuksien määrään. Muun muassa sairaspäivärahasi määräytyy YEL-vakuutuksesi tason mukaan.

Yrittäjyyteen liittyy aivan kaikki. Yrittäjänä olet samaan aikaan toimitusjohtaja ja talonmies. Vastaat kaikesta toiminnasta aina myynnistä asiakaspalveluun ja tuotteen tai palvelun toimitukseen. Näin on myös, vaikka sinulla olisi työntekijöitä. Yrittäjyys tuo mukanaan paljon uusia vastuita. Vastaavasti se antaa myös paljon vapauksia. Parhaimmillaan yrittäjyys on vapautta tehdä työksesi sitä mistä nautit.

Tuotteen tai palvelun hinnoittelu koostuu monesta eri asiasta. Sinun tulee ottaa huomioon omat kustannuksesi, sekä tavoittelemasi voitto. Tämän jälkeen hinta tulee suhteuttaa markkinoilla oleviin muihin tuotteisiin tai palveluihin, tuotteen tai palvelun laatuun ja asiakkaan maksuhalukkuuteen. Jos myyt laadukkaampaa tuotetta tai palvelua, hinta voi olla korkeampi. Jos tuote on vastaava kuin kilpailijalla, mutta kalliimpi, on erittäin todennäköistä että kauppa ei käy. Tällöin pitää keksiä keino saada tuote halvemmalla myyntiin. Esimerkiksi katetuottolaskelma on yksi keino hinnoittelun laskemiseen.

Yrittäjänä olet oikeutettu joihinkin tukiin, kuten asumistuki tai opintotuki (jos opiskelet päätoimisesti). Osa tuista määräytyy Yrittäjän eläkevakuutuksen, eli YELin mukaisesti. Osan tuista on omat rajansa. Yrittäjyys rajaa sinut myös joidenkin tukien ulkopuolelle.

Käydään tässä läpi vain kaksi yleisintä tapausta: toiminimi ja osakeyhtiö. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana et maksa itsellesi varsinaisesti palkkaa vaan teet yksityisnostoja. Nämä yksityisnostot ovat verotettavaa ansiotuloa sinulle ja ne lasketaan myös ”yrityksen voitoksi”. Veroilmoituksella toiminimen tulokseen tehdään 5% yrittäjävähennys, joka on verovapaa. Verohallinto tekee tämän vähennyksen automaattisesti.

Osakeyhtiöstä maksat itsellesi palkkaa normaalisti verokortilla. Maksettu palkka vähentää osakeyhtiön tulosta ja maksat palkasta normaalin ansiotuloveron. Yrittäjänä et kuitenkaan maksa varsinaisia työntekijämaksuja, vaan sinulla on omat yrittäjälle suunnatut maksut jotka voit maksaa joko henkilökohtaisesti tai yrityksen kautta.

Jos haluat tehdä asioita itse ja rakentaa jotain omaa, yrittäjyys sopii juuri sinulle. Yrittäjyys antaa mahdollisuuden tehdä sitä mitä haluat ja vapauden tehdä sitä milloin haluat. Yrittäjyydellä on mahdollista myös rikastua, näitäkin onnistumisia on tässä maassa nähty. Käy siis toimeen ja tavoittele unelmiasi yrittäjänä.

Vastapuolena äskeisille hyville puolille yrittäjyys sisältää vastuun kaikesta. Työajat voivat olla pitkiä ja vaikka rakennat toimintaa itsellesi, yrittäjyys on pääasiassa raskasta ja oikeaa työtä. Alkuvaiheessa työtunnin hinnaksi voi tulla vain euro tai muutama. Lisäksi yrittäjyys sulkee joitain yhteiskunnan tukia sinulta. Tästä huolimatta näen, että yrittäjyys on erinomainen vaihtoehto kunhan sen riskit ja mahdollisuudet on realistisesti tiedostettu.

Yritystoiminnan alkuun voi saada myös tukea.

Starttirahan hakeminen

Starttirahan vaatimukset on yksinkertaiset:

  • Yritystoiminta on tarkoitettu päätoimiseksi elinkeinoksi.
  • Yrittäjäksi lähtevällä on riittävät valmiudet yritystoimintaan.
  • Starttirahan tulee olla tarpeellinen yrittäjäksi lähtevän toimeentulon turvaamiseksi.
  • Yritystoiminnan tulee olla kannattavaa.


Voit lukea lisää aiheesta starttirahan hakuapupalvuni sivuilta.

Liiketoimintasuunnitelma on yrityksen alkuvaiheen tärkein dokumentti. Kirjoita siihen unelmasi, miten toteutat sen ja ennen kaikkea mitä esteitä sille voi olla. Se konkretisoi ajatuksesi ja auttaa sinua toimimaan kohti tavoitteita. Olemalla rehellinen suunnitelmassa käytäville asioille voit varautua asioihin ja ylittää esteet.

Muista kuitenkin, ettei liiketoimintasuunnitelma saa olla kiveen hakattu vaan sen tulee muuttua toiminnan mukana.

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen alkaakin asioiden pilkkomisella tarpeeksi pieniin palasiin ja kirjaamalla ne ylös.
Tarjoan apua liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Palvelupakettiini kuuluu helppo esitietolomake, jolla pääsemme nopeasti alkuun.

Et saa aloittaa toimintaa ennen starttirahapäätöstä. Markkinointi tai jopa verkkosivujen tekeminen ennen myönteistä starttirahapäätöstä voidaan tulkita yritystoiminnan aloittamiseksi ja sitä voidaan käyttää perusteluna starttirahan eväämiselle.

Starttiraha vuonna 2024 on 37,21 euroa per päivä, eli noin 740 euroa kuukaudessa.

Voit lukea lisää starttirahan määrästä Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta.

Suosittelen punnitsemaan tarkkaan kaikki vaihtoehdot yritystoimintaa aloitettaessa.

Yritysmuodot ja yrityksen perustaminen

Yritysmuotoja on useita. Puhekielessä käytetty sana toiminimi tarkoittaa yksityistä elinkeinonharjoittajaa, eli henkilöyritystä. Lisäksi on olemassa kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö, osuuskunta ja osakeyhtiö. Itse suosittelen yritysmuodoista joko toiminimiyrittäjyyttä tai osakeyhtiötä. Tutustu tarjoamiini perustamispaketteihin ja toteuta unelmasi yrittäjänä avullani.

Tämä riippuu täysin aloitettavan liiketoiminnan luonteesta ja investointitarpeista. Toiminimi on erinomainen keino aloittaa yrittäjyys sen helppouden vuoksi. Toisaalta osakeyhtiötä on helpompi kasvattaa ja usean yrittäjän tapauksessa se on paras vaihtoehto toimintaan. Autan sinua valitsemaan sinulle sopivimman yritysmuodon, tämä on yksi syy, miksi tarjoan jokaiselle asiakkaalleni 30 minuutin maksuttoman alkukartoituksen.

Toiminimi ”perustetaan” rekisteröitymällä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi. Voit rekisteröityä verkossa, jolloin rekisteröityminen maksaa 60 euroa. Paperitse rekisteröityminen maksaa 115 euroa. Tarjoan apua toiminimen perustamiseen täällä.

Osakeyhtiö perustetaan täyttämällä osakeyhtiön perustamislomake ja allekirjoittamalla perustamissopimus. Osakeyhtiön voi perustaa sähköisesti, jolloin sen rekisteröimismaksu on 280 euroa. Paperitse tehtynä rekisteröiminen maksaa 370 euroa. Tarjoan apua osakeyhtiön perustamiseen täällä.

Voit toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajan myös rekisteröitymättä. Tässä tapauksessa sinun tulee itse olla valveutuneempi tulojen ilmoittamisesta verohallinnolle. Myös rekisteröitymätöntä yrittäjää koskee samat vastuut ja velvollisuudet kuin rekisteröitynyttä. Rekisteröimällä oman yrityksesi saat sille myös nimisuojan. Suosittelen rekisteröimään yritystoiminnan aina tilanteesta riippumatta. Yritykset rekisteröidään kaupparekisteriin sekä Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Kyllä voi. Yritystoiminnan aloittamiseen on mahdollista hakea mm. starttirahaa, lainaa tai muita tukia. Useissa rahoitusvaihtoehdoissa täytyy kuitenkin muistaa niiden mukana tulevat vastuut ja ehdot. Loppujen lopuksi yrityksen saama rahoitus tarkoittaa vastuuta rahoituksen myöntäneelle taholle. Edellisen lisäksi liiketoimintasuunnitelman tulee olla hyvin rakennettu rahoituksen hakemisen tueksi.

Kirjanpidon voi tehdä vaikka ruutupaperille, tai Excelillä. Nämä eivät rehellisesti sanoen ole kuitenkaan hyviä vaihtoehtoja. Usein kirjanpito on se asia, jossa ei kannata säästää. Hyvä kirjanpitäjä on paitsi rahansa arvoinen mielenrauhassa, myös arvokas apu tilanteessa jossa menee sormi suuhun. Panosta siihen, että kirjanpitosi on alusta asti hoidettu kunnolla. Kirjanpidon kustannukset tulee olla sisällytetty yritystoiminnan laskelmiin siten että toiminta on niistä huolimatta kannattavaa.

Vielä vuonna 2024 saat pienestä liikevaihdosta alarajahuojennuksen. Alarajahuojennus kuitenkin poistuu vuoden 2025 alusta. Arvonlisäverorekisteriin liittymisestä on kuitenkin muitakin hyötyjä: se auttaa sinua ymmärtämään liiketoiminnan hinnoittelun siten, että otat arvonlisäveron heti huomioon. Lisäksi voit tehdä arvonlisävähennykset ostoista vain jos kuulut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Yritystoiminnan tulee muuttua ajan mukana.

Liiketoiminnan kehittäminen

Asiakasryhmän tarkka määrittäminen on yksi yritystoiminnan keskeisimmistä asioista. Se ei tarkoita, että et voisi tarjota tuotteita tai palveluita muille ryhmille, mutta sinulla tulee olla yksi kohderyhmä johon pääasiassa keskityt. Ilman asiakasryhmän määrittelyä toiminnasta tulee usein rönsyilevää ja sen suunnitteleminen on hankalampaa.

Tärkeintä on miettiä mihin tarpeeseen tuotteesi tai palvelusi vastaa. Jos huomaat, että tässä on kohdennettavaa, on se ensimmäinen helppo kehityskohde. Sitten kun tuote tai palvelu vastaa odotettua tarvetta, keskity laatuun. Asiakkaat huomaavat laadun ja jo pienet asiat voivat muuttaa toiminnan eri tasolle.

Myynnillä ja markkinoinnilla. Liikevaihto on aina merkki siitä, kuinka paljon saat tuotteita tai palveluita kaupaksi. Myynti ja markkinointi ovat keskeisiä liikevaihdon kasvattamisessa. Niiden kanssa kannattaa kuitenkin toimia järkevästi. Huomaa myös, että pelkkä liikevaihdon kasvu ei suoraan kerro yrityksesi kannattavuudesta.

Tähän kysymykseen ei ole suoraa vastausta. Muutokset ovat aina yksilöllisiä ja ne pitää tehdä tarpeeseen. Liiketoiminnan kehittäminen lähtee aina nykytilanteen selvittämisestä ja toimenpiteet tulee suunnitella sen mukaisesti. Usein jo pienillä toimenpiteillä päästään pitkälle. Tutustu liiketoiminnan kehittämisen palveluuni ja pyydä maksuton tarjous.

Yritystä tulee johtaa mieluiten huolellisesti. Huolellinen johtaminen sisältää tarkan seurannan liiketoiminnan nykytilasta, sen tuloista ja kustannuksista. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden muuttaa toimintaa tarvittaessa ja varautua jo ennalta mahdollisiin vastoinkäymisiin. Jos sinulla on henkilöstöä, niin usein on että henkilöstön hyvinvointiin käytetty euro tulee moninkertaisena takaisin.

Tämä riippuu siitä, missä pääkohderyhmäsi on. Jos asiakkaasi ovat verkossa, suosittelen markkinoimaan verkossa. En ole varsinainen markkinointitoimisto, mutta tarjoan jonkin verran apua myös markkinoinnillisiin asioihin. Pääasiassa autan sinua kehittämään yritystäsi toiminnan, resurssien ja teknologian avulla, sekä tekemään päätöksiä.

Kaikki toimintasi osat vaikuttavat asiakkaan kokemukseen tuotteesta tai palvelusta. Oletko joskus käynyt ravintolassa jossa ruoka oli hyvää, mutta tarjoilija töykeä? Menisitkö sinne mielelläsi uudestaan? Tämä on vain yksi esimerkki asiakkaan kokemasta laadusta. Palvelukokemus ja sen hiominen yhdessä tuotteen tai palvelun laadun kanssa kantaa jo pitkälle. Mieti miten voit tarjota asiakkaalle jotain, mitä mikään muu yritys ei tarjoa. Se erottaa sinut muista.

Maine syntyy ajan kanssa. Maine ei mene rikki yksittäisistä epäonnistumisista, jos hoidat ne oikein. Toistuvat viivästykset tai ongelmat tuotteen tai palvelun toimittamisessa asiakkaalle vaikuttavat negatiivisesti yrityksen maineeseen. Vastaavasti näiden laittaminen kuntoon ja niistä kiinni pitäminen rakentaa maineen.

Pidä laitteet ja ohjelmat ajan tasalla, sekä varmista että kaikissa käytössä olevissa järjestelmissä on laadukas ja ennen kaikkea eri salasana. Voit hallinnoida salasanamassoja vaikka salasananhallintaohjelmalla. Tämä perusohje auttaa jo pitkälle. Lisäksi huolellinen toiminta ja tietosuojalainsäädännön noudattaminen ovat ehdottomia hyvän tietoturvallisen toiminnan perustoimia.

Tämä lause ennakoi usein huonoa. En halua pelotella, mutta liiketoiminnan ja yrityksen muuttuminen ajan mukana on elinehto. Yritysten tulee olla ajan tasalla niin teknologisista muutoksista, kuin kilpailijoiden toiminnasta ja muuttaa omaa toimintaansa niiden mukaisesti. Muuten yrityksesi jää pahimmassa tapauksessa jälkeen kilpailijoista. Älä jää kehityksen jalkoihin vaan tutustu rohkeasti liiketoiminnan kehittämispalveluuni.

Ulkoinen näkökulma auttaa sinua suunnittelemaan asioita uudelta kannalta.

Konsultointi yleisesti

Olen yrityksestäsi ulkopuolinen henkilö. Pystyn tarjoamaan näkökulmia, joita yritystoiminnassa päivittäin mukana olevat eivät havainnoi. Osaamiseni ja ammattitaitoni, sekä objektiivinen suhtautumiseni liiketoimintaasi tuo usein mahdollisuuksia uusiin ideoihin ja toiminnan kehittämiseen.

Erikoistumiseni liiketoiminnan kehittämiseen ja teknologisiin ratkaisuihin sisältää paljon osaamista josta voi olla hyötyä juuri sinun yrityksellesi. Sinun ei tarvitse itse osata kaikkea, vaan sitä varten on erikoistuneita asiantuntijoita. Suosittelen ottamaan yhteyttä ja varaamaan maksuttoman 30 minuutin alkukartoituksen.

Olen erikoistunut yritysten perustamiseen, liiketoiminnan kehittämiseen ja digitaalisiin ratkaisuihin liiketoiminnassa. Koulutukseni ja kokemukseni luovat tietopohjan, josta kannattaa maksaa. Osaan tuoda yrityksiä helpottavia toimia käytäntöön. Lisäksi kun maksat minulle konsultoinnista, et maksa vain neuvoista vaan toteutan muutoksia kanssasi. Minun tapani konsultoida on ymmärrettävä ja uskon että toimeksiannot toteutuvat parhaiten kun toteutamme ne yhdessä. Konsultin tehtävä on toimia objektiivisesti, jolloin tuon esille mahdolliset hyödyt ja haitat toimeksiannon aikana. Ulkoinen näkökulma auttaa ajattelemaan asioita uudelta kannalta.

Ymmärrettävyys. Minun tavoitteenani ei ole kuulostaa hienolta ja puhua konsulttia, vaan haluan että ymmärrät aina miksi jotain tehdään ja mihin tekemisellä on vaikutusta. Tällä tavalla saamme usein aikaan parempia tuloksia ja konsultointi on paljon mielekkäämpää meille molemmille.

Minä en vain ohjeista miten toimitaan vaan autan sinua ja teen yhdessä kanssasi. Konsultointini perustuu ajatukseen että tekemällä toimeksiannot yhdessä asiakkaan kanssa olemme molemmat ajan tasalla mitä tapahtuu ja pystymme reagoimaan nopeasti tarvittaessa.

Voit myös jättää maksuttoman tarjouspyynnön alla olevalla lomakkeella.

"Onko sinulla kysymys, johon ei löytynyt vastausta yläpuolelta? Kysy rohkeasti tässä niin vastailen"

Jarmo Hirvonen konsultti JJC Operations Oy